Storing aan uw cv-installatie
Altijd vervelend, een storing aan uw cv-installatie. Neem dan direct contact met ons op!
De CV ketel is het “kloppend hart” van uw woning. Het zorgt voor een behaaglijke temperatuur in huis en geeft u warm water. Dit “kloppende hart” heeft echter wel aandacht nodig door hem jaarlijks na te laten kijken. Op deze manier is de kans klein dat u in de kou komt te zitten of een koude douche krijgt.
Door regelmatig onderhoud en afstelling met de juiste meetapparatuur kunnen eventuele risico’s vermeden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koolmonoxide door een onvolledige verbranding of eventuele rookgaslekkages.
Hoe vaak moeten wij nog steeds te horen krijgen dat er alweer een schrijnend geval is van koolmonoxide vergiftiging. Er zijn nog te veel van deze gevallen te betreuren, hier kunt u zelf wat aan doen door b.v. een koolmonoxide melder te plaatsen MAAR LET OP! Wel een die het kwaad van de bron uitschakelt dus een met een stroom onderbreker. Een melder die een luid signaal geeft en de CV KETEL UITSCHAKELT.
Bekijk hieronder diverse uitzendingen over koolmonoxide:
Zwarte ijzeroxide
Zwart magnetietbezinksel (sludge) vormt dichte afzettingen in radiatoren en in de ketel. Hierdoor raken pompen verstopt en wordt de waterstroom door buizen, radiatoren en vloerverwarmingen belemmerd. Waneer er zwart water uit een ontluchtingsopening, ketelopening of aftapkraan kan worden getapt, is dit een indicatie van een gevorderde staat van corrosie. Zwarte ijzerocide vormt zich in alle onbehandelde verwarmingssystemen.
Rode ijzeroxide
Rode of bruine roest vormt zich alleen in verwarmingssystemen die aan lucht zijn blootgesteld. Dit is vaak het geval bij oude vloerverwarmingssystemen. Beluchtingsproblemen dienen te worden verholpen door defecte onderdelen te vervangen om zo verdere storingen te voorkomen.
Waterstofgas (uiterst brandbaar)
Waterstof is een bijproduct van corrosieprocessen. De aanwezigheid van waterstof kan ertoe leiden dat er veel ontlucht moet worden. Waterstof wordt vaak verward met lucht. De aanwezigheid ervan kan worden nagegaan door een vlammetje bij een ontluchtingsopening te houden: waterstof brandt met een gele vlam. De accumulatie van gas drukt het waterpeil omlaag, waardoor de stroompatronen in de radiatoren verstoord raken, met koude radiatoren als gevolg.
Galvanische effecten:
Galvanische corrosie is een bekend fenomeen en kan aanzienlijk bijdragen aan een verslechterde werking van cv-systemen. Als er koper aanwezig is, gaan staal en aluminium corroderen (de metalen worden ‘opgeofferd’), net als in een accu.
Galvanische corrosie kan op een aantal manieren optreden:
- Koperen buis in elektrisch contact met een radiator
- Messing verbindingsstukken
- Koperslijpsel in radiatoren
- Afzettingen van ferro-oxide (magnetiet)
- Ribbels in stalen radiatoren – delen onder spanning worden eerder opgeofferd
Onzuiverheden:
Onzuiverheden in het water kunnen een grote rol spelen bij corrosieprocessen in cv-systemen. De corrosiesnelhied kan worden verhoogd door vloeimiddelen die chlorieten bevatten. Om dergelijke problemen te voorkomen moeten nieuwe systemen voor ingebruiknamen gereinigd worden overeenkomstig Britse norm BS7593 en de Benchmark Code of Practice.
Radiatoren met perforaties of speldenprikjes:
Lekken in radiatoren kunnen ontstaan door plaatselijk invretende corrosie, die een gevolg kan zijn van een combinatie van de hierboven genoemde omstandigheden.
Ketelkookgeluiden:
Als er sprake is van bezinksel of ketelsteen (kalkafzetting) in de warmtewisselaar, kan het water plaatselijk het kookpunt bereiken. Hierdoor ontstaan er zeer hoge interne oppervlaktetemperaturen, die tot de vorming van stoombelletjes in de warmtewisselaar kunnen leiden.v
Goed drinkwater is nog geen goed systeemwater.
De kwaliteit van ons drinkwater is van het hoogste niveau. Geen wonder dat verwarmingsinstallaties er standaard mee gevuld worden. Van centrale verwarming tot warmtepomp en van vloerverwarming tot complete klimaatinstallaties. Maar goed drinkwater is nog geen goed systeemwater.
Problemen op lange termijn:
Omdat het vaak jarenlang door een installatie circuleert, zorgt zelfs het beste drinkwater op termijn voor rendementsverliezen, storingen en defecten. Problemen die we voor kunnen zijn met systeemwaterbehandeling.
- Rijk aan mineralen (kalk)
- Corrosief tegenover metalen
- Bevat opgeloste gassen zoals zuurstof
- Kan bacteriën en schimmels bevatten
Van een schoon systeem profiteert iedereen:
Waarom nog langer onderhoudscontracten baseren op storingen als deze grotendeels te voorkomen zijn? Waarom wisselaars en kwetsbare onderdelen vervangen als u ze kunt beschermen? En waarom genoegen nemen met dalende rendementen als u ze ook op peil kunt houden? Schone systemen geven veel minder problemen.
Voorkomen is beter dan repareren:
De waterkwaliteit bepaalt voor een belangrijk deel de staat van een systeem. Hoe minder kans kalk, corrosie, bacteriën en schommelende pH-waardes krijgen, hoe beter. Daarom zet Fernox vooral in op het voorkomen van problemen. Door gevoelige onderdelen te beschermen en doorstroming te garanderen, verhogen we rendementen en verlengen we de levensduur van een systeem. Zowel installateurs als gebruikers hebben minder omkijken naar storingen en onvoorzien extra onderhoud.
Particulier en professioneel:
We ontwikkelen oplossingen voor alle klimaatsystemen waarin water circuleert. Van cv-ketels, vloerverwarmingen of warmtepompen bij consumenten thuis tot aan professionele systemen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, wooninstellingen, zwembaden of andere grote toepassingen.
Een schoon systeem:
- Behoudt rendement en gebruikscomfort
- Bespaart energie en kosten
- Is storingsarm en heeft minder onderhoud nodig
- Heeft een langere levensduur
ZELF DOEN: Ontluchten van uw cv-installatie.
Stap 1: Zet de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Hou een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
Stap 2: Begin bij de radiator op het laatste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogte punt.
Stap 3: Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
Stap 4: Hou een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
Stap 5: Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Stap 6: Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groen gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, vul de ketel dan bij.
Wacht niet tot uw mechanische ventilatie vreemde geluiden gaat vertonen. Dan bent u meestal al te laat. Wij adviseren u een 3 in 1 pakket.
ZELF DOEN: Kleine storingen aan uw cv-installatie.
Bij storing aan uw cv-toestel kunt u de volgende checklist gebruiken:
- Controleer of de stekker in het stopcontact zit en of de stroom erop staat
- Controleer of de gaskraan open staat
- Controleer of de batterijen van de thermostaat nog goed zijn
- Controleer of er geen warmwaterkraan staat te druppelen
- Controleer of er op de display van de ketel of er een storingscode staat. Onthoudt de code en druk op de resettoets
- Als de code terugkomt of er zijn andere vragen, dan kunt u bellen.
Bij twijfel, neem dan direct contact met ons op!